Tänka hållbart när du shoppar

Klädindustrin är den näst största miljöboven. Det låter helt tokigt, eller hur? Ska miljön försämras för att vi gillar kläder? Över 10% av världens koldioxidutsläpp kommer från textilindustrin. Det är något som behöver förändras och det startas hos konsumenten. Vi som köpare behöver bli mer restriktiva och tänka på hållbart mode. 

Rätt märken

Ett sätt är att välja märke med omsorg. Svenska designermärket Mayla har miljön och hållbart mode som en grundpelare i företaget. De vill skapa vackra och tidlösa plagg men inte på miljöns bekostnad. Du vill ha vackra och tidlösa plagg men inte på miljöns bekostnad. När du aktivt väljer bort märken som inte håller kraven kan du shoppa snygga plagg med gott samvete.

Se efter vilka märkningar som finns på plagget, är det ekologiskt? Det låter så klart bra men en ekologisk märkning kan vara begränsad och berättar inte sanningen om hela produktionsledet. Det kan vara så att endast slutprodukten är ekologiskt på grund av materialval och infärgning men framställningen av tyget kan ha påverkat miljön negativt. Ekologiskt mode hänger också samman med socialt hållbart mode som ser till att alla i produktionsledet jobbar med god lön och schyssta villkor.

Livslängd

Ett plagg av god kvalité har lång livslängd, förutsatt att du håller det vid liv. Du behöver ta hand om kläderna på rätt sätt och välja plagg som du kommer att vilja bära i flera år framöver för att investeringen ska vara värt inköpspriset, samt att inte överbelasta miljön med för många inköp. Därför är det bra att ha en egen regel som förhindrar impulsköp. Det kan vara en gräns hur många plagg du får köpa varje månad. En bra tanke är att fundera på hur många plagg som det nya passar till, vilka sammanhäng förväntar du dig att bära plagget och kommer du att bära åtminstone 30 gånger? Har du inte några svar på dessa frågor kanske du behöver avvakta och spana efter något annat.