Olika hudtyper och deras kännetecken

Det finns i stort fyra olika hudtyper och det är fet hy, mogen hy, normal/blandad hy samt torr/känslig hy. Blandad hy är den vanligaste hudtypen och det innebär att du har olika hudtyper på olika zoner i ansiktet. Fet hy har ett överflöd av fett och det märks oftast mest i T-zonen som innefattar panna, näsa och haka. Känslig/torr hud har brist på hudfett och saknar därmed naturlig smörjning. Mogen och åldrande hud är förslappad och/eller rynkig som en följd av att fibrerna tänjts ut och förlorat spänsten. Talgproduktionen i huden minskar också vilket gör huden torrare. Den här hudtypen behöver mer kollagen.

Produkter för alla sorters hudtyper

Det är viktigt att ta väl hand om huden då den skyddar kroppen på flera sätt. Det finns dock flera olika sorters produkter som fungerar för alla hudtyper. Om du har blandad hy kan det vara bra med en produkt som verkar på alla hudtyper, då slipper du använda olika produkter på olika platser i ansiktet. Det finns även produkter som är specifikt anpassade för specifika hudtyper och de kan vara väldigt bra att ha om du har samma hudtyp i hela ansiktet. Om du lider av akne finns det speciella produkter som motverkar det.

Bra produkter för din dagliga hudvårdsrutin

Det finns många produkter som du kan använda för din dagliga hudvårdsrutin och det är bättre att använda produkter anpassade för just din hudtyp. Du behöver en bra produkt för rengöring, gärna ett bra ansiktsvatten. Efter det kan du gärna använda ett uppiggande serum och avsluta med en dag- eller nattkräm beroende på om det är morgon eller kväll. Om du har torr hud på kroppen finns det många bra produkter som du kan smörja dig med som är tillverkade just för att återfukta väldigt torr hud. Innan du använder några produkter är det bäst att ta reda på exakt vilken hudtyp du har.