Kroppsvård under graviditeten

När man blir gravid är det mycket som förändras och man rekommenderas att avstå från både det ena och det andra. Av denna anledning är det många som börjar fundera på om det är något speciellt man ska använda eller inte använda när det kommer till ett område som hudvård. Detta tittar vi lite närmare på här.

Den vanligaste till varför något rekommenderas eller inte rekommenderas under en graviditet är ju av den enkla anledning att det kan ha en inverkan på barnet. Detta är ju bland annat varför man inte borde dricka alkohol och hålla nere koffeinintaget.

Och börjar man nu tala om hudvård är det också i samma banor som man måste tänka. Första taken här blir då med vilka produkter man använder och vad de kan tänkas innehålla. Läkaren Karin Strååt säger på vårdsajten 1177.se att om man använder en receptfri kräm eller salva på mindre hudytor och inte på hela kroppen, är det högst osannolikt att någon betydelsefull mängd kommer med i blodet. Och det är just via blodet som det som påverkar barnet kommer att levereras.

Det finns dock information på en del hudvårdsprodukter där gravida personer avråds från att använda dem. Detta betyder inte att det alltid finns en klar och tydlig risk för gravida utan kan istället vara ett sätt för tillverkaren att skydda sig utifall att något skulle hända. Detta beror på att det inte finns tillräckligt med forskning kring just graviditeter och vi får helt enkelt göra det bästa vi kan.

Ett säkert val om man nu är osäker kan vara att vända sig till en specialistbutik som Graviditetskollen, som säljer produkter speciellt riktade till gravida. Känner man att man skulle vilja byta ut någon hudvårdsprodukt av anledning att den inte är rekommenderat till gravida kan då detta vara en bra plats att börja leta på.