Hitta rätt ögonskugga för din ögonfärg

Ögonskuggan kan vara ett väldigt kraftigt verktyg när det kommer till smink. Men det är också något som kan användas på helt fel sätt om du inte väljer rätt. Bästa resultat får du alltid om du väljer ögonskugga efter din egen ögonfärg. Men vad ska du då välja?

Svart ögonskugga är vanligast

Den enklaste lösningen som fungerar för praktiskt taget alla är svart ögonskugga. Och en anledning till det är att det är en väldigt neutral färg som inte skär sig mot eller helt smälter samman med ögonfärgen. Men här kan även hudfärgen komma att spela en viktig roll. Medan svart ögonskugga syns väldigt tydlig på ljus hy blir effekten mindre och mindre ju mörkare hud du har. Ett tips är då att börja med en vit primer och applicera ögonskuggan ovanpå den så kommer färgpigmentet fram bättre.

Välja efter ögonfärg

När du shoppar efter ögonskugga har du säkert sett de där enorma paletterna som verkar ha alla världens färger. Men du kommer mest troligt inte få lika stor användning för alla dessa färger. Detta beror på att ögonskuggan fungerar som bäst när den är en komplementfärg av din ögonfärg.

Varje färg har en komplementfärg och dessa färger hjälper till att framhäva varandra. Att hitta en färgs komplementfärg är i själva verket riktigt enkelt då du endast behöver tillgång till en färgcirkel. Välj en färg och titta sedan vad som ligger på exakt motsatt sida av cirkeln. Vips har du denna färgs komplementfärg till hands. Det finns också händiga verktyg online som kan göra detta åt dig.

Genom att identifiera din egen ögonfärg kan du enkelt hitta färger som då framhäver dina ögon och får maximal effekt.