Enkel fotvård hemma

Vi utsätter fötterna för en hel del stress under en vanlig dag. Vi trycker in dem i skor och har dem instängd många timmar i rad. Och sedan traskar vi omkring hit och dit på allt annat än mjuka underlag med bara en sula och en tunn sock emellan fötterna och backen. Med tanke på detta bör man verkligen unna fötterna några extra emellanåt, och här tipsar vi om hur man gör detta i bekvämligheten av sitt eget hem.

Till att börja med kommer man ju behöva utrusta sig rätt. Nageltången och nagelfilar är bara början. Man bör också skaffa en fotkräm anpassad ens hud, lite nagelbandsolja och en peeling. Sedan gör man som följer:

  1. Klipp tånaglarna, rakt för att minska risken för problem med inåtväxta tånaglar och liknande.
  2. Fila ovanpå naglarna för att få en bra yta. Detta är dock inget man ska göra på fingrarna. Fila även de klippta ytorna för att undvika vassa kanter.
  3. Skölj tårna för att avlägsna damm och torka dem med handduk.
  4. Massera in peelingen i fötterna och låt verka några minuter. Glöm inte undersidan av foten och runt om hela hälen. Skölj sedan fötterna igen och torka med handduk.
  5. Fila med en fotfil och ta bort hård hud så gott det går. Förhårdnader på tårna kan vara lättare att ta med nagelfilen istället. Skölj fötterna ytterligare en gång.
  6. Massera fötterna ordentligt med fotkräm och applicera nagelbandsolja på nagelbanden och naglarna.
  7. Stoppa fötterna i en plastpåse var och lämna dem där minst 30 minuter, men gärna längre. Ta sedan ur fötterna och massera dem igen.

Nu bör fötterna vara betydligt bättre än innan och är ju redo att möta ytterligare dagar i skorna.