Att få bukt med akne

Akne, som vi ju även kallar finnar, är något många drabbas av, speciellt i tonåren. De utslag vi kallar akne är inflammerade talgkörtlar och det är helt ofarliga. Även om de flesta får akne när de är ung är det inte ovanligt för vuxna att drabbas av detta. 

För tonåringar är det huvudsakligen hormonförändringar som orsakar ökad produktion av talg och den mest förekommande typen är något man medicinskt kallar för akne vulgaris, vilket helt enkelt betyder vanlig akne. Denna typ av akne hittar man främst i ansiktet, men kan även uppstå på bröstet och på ryggen. I majoriteten av fallen läker dessa utan att lämna några spår efter sig.

Akne kan dock även visa sig som störa ömmande knölar eller ihåliga cystor. Dessa kan svälla upp och vara smärtsamma. Tyvärr är det vanligare för denna typ av lämna ärr efter sig när den läker, något man kan minska risken för med hjälp av läkarvård. Ärr kan dock behandlas i efterhand.

Medan det inte riktigt går att förhindra akne, då bildandet beror både på hormoner och även ärftlighet, finns det saker man kan göra själv för att behandla den. Det finns också professionell hjälp att få om man hellre vill det.

Självbehandling börjar dock med god hygien och att inte använda något som kan täppa till talgkörtlarnas mynning, då detta kan förvärra problemet. Tvätta ansikten morgon och kväll är därför en bra början, och att hålla sig borta från feta krämer och oljor.

Alla har säkert även hört att man inte ska klämma på finnarna, och anledningen till detta är att det kan skada talgkörteln och därmed förvärra inflammationen. Och det kan även öka risken för ärrbildning.

Det finns också en hel del som stödjer att solsken kan minska inflammationen och bli tillfälligt bättre på detta sätt. Det är dock viktigt att man inte får så mycket sol så att man bränner sig. Leta efter solskyddsprodukter som inte är fet.

För att dölja akne finns det speciella täckstift som är anpassad för fet och finnig hy. Dessa är framtagna för att inte täppa igen talgkörtlarnas mynning, men det är fortfarande en bra idé att inte lägga på för tjockt.